O NAMA

Nekoliko stvari o Converse-u

 

 

Svi imaju istoriju – spisak stvari koje su postigli tokom svog postojanja. Mi našu vidimo kao gomilu priča koje su nas dovele do ovoga gde smo sad i koje nam pokazuju kuda treba da idemo dalje. Takođe, dovoljno dugo smo tu da znamo kako nije važno koliko dugo postojiš, već koliko si dobar – i da svako voli dobru priču. Evo nekoliko priča o nama:

Početak

Negde 1908. je Marquius Mills Converse odlučio da pokrene kompaniju za proizvodnju gumenih patika, zaobišavši tako kartel proizvođača gume koji je sprečavao većinu kompanija da dogovore posao direktno sa maloprodajom. U ranim danima smo se hvalili time koliko je kamiona izlazilo iz Converse fabrike u Maldenu, Masačusets, kako bi direktno dostavili proizvode radnjama u Bostonu. Ideja gospodina Converse-a je upalila. I još važnije, opstala.

1908-1918

1913. Converse je izdao katalog u kojem su stajale sledeće reči: „Naša kompanija je osnovana 1908. godine, s punom verom da postoji ozbiljna potražnja od strane prodavaca patika za kompanijom proizvođačem gumenih patika koja bi bila dovoljno nezavisna da ne sledi trag svih drugih kompanija u svemu što one rade.“ Pokazalo se da su ove reči bile proročke.  Kao brend namenjen onima koji su dovoljno nezavisni da ne slede druge, ova mlada kompanija se udružila sa mladim sportom: košarkom. Takođe, Converse je proizvodio i gume, ali su košarkaške patike stekle primat.

 1918-1928

Chuck Taylor se pridružio Converse Rubber kompaniji. Negde u istoriji je zagubljeno kako se to tačno desilo, ali razlog za to nije: Chuck Taylor je voleo košarku i ništa nije želeo više nego da raširi vest o novoj igri i prodaje patike namenjene njoj. U tom trenutku je predstavljena All Star patika, a odlikovao ju je karakterističan đon sa dijamantskim paternom.

1928-1938

Do tenutka kada je pozajmio svoje ime patici za badminton 1935, Jack Purcell je osvojio pet uzastopnih kanadskih šampionata i bio proglašen šampionom sveta u badmintonu. Jack Purcell patika otelotvoruje nasleđe svog imenjaka kao i duh njegovog sporta.

1938-1948

Drugi svetski rat je Converse-u pružio jedinstvenu priliku. U fokusu Converse-ove proizvodnje našlo se mnogo proizvoda namenjenih vojnicima koji su služili preko okeana. Proizvodi su se kretali od obuće, odeće, čizama za pilote i vojnike, jakni sa kapuljačom, i zaštitnih gumenih odela i ogrtača.

1948-1958

Nastanak Rock & Roll-a bio je glasan, razvratan, pogan i sve što su oni koji su ga se plašili rekli da jeste. To je bio i pokret u potrazi za uniformom: otkrio je kožnu jaknu, džins i duboku patiku. Zanimljivo je da je baš u ovo veme duboka patika propratila rođenje još nečega: NBA-a.

1958-1968

Decenija promena – za svakog. Rock & Roll i profesionalna košarka su odrasli (u starkama), a All Stars su se konačno pojavile u bojama. Legende su rođene tokom burnih vremena – od zelenog i belog košarkaškog tima do britanske invazije, sa krovova do zelenih polja, Converse je bio prisutan sve vreme.

1968-1978

Negde oko 1974. All star patika je doživela mali peobražaj. Od obojene prevrnute kože sa velikom, upečatljivom zvezdom sa strane, bila je napravljena za košarku – ali bilo je u njoj nešto drsko i živopisno što ju je učinilo neodoljivom generaciji rokera, skejtera i buntovnika. A onda je oko ’76. stigla Pro Leather koja je postala favorit u trenutku kada je sportu zatrebao novi impuls.

1978-1988

Trenutni favorit na terenu, Weapon patika je postala skoro obavezan prvi izbor profesionalnih sportista i srednjoškolskih i fakultetskih sportskih timova tokom 1980-ih i ’90-ih. 1986. je Converse izbacio „Choose Your Weapon“ kampanju u kojoj su dva najveća sportska rivala nosila jednu od najpopularnijih sportskih patika. Više od 20 godina kasnije nasleđe Weapon modela – i njegovo mesto u sportu i kulturi – nastavlja da motiviše konkurenciju.

1988-1998

Prvo je došla Grandmama. To je bila velika stvar. Potom, 1996. Converse je imao adut u rukama sa košarkaškom patikom po imenu All Star 2000. To je bio prvi pokušaj zamene Chuck Taylor All Star patike u savremenim takmičenjima, a najmanje milion ljudi nije moglo da odoli njenom šavu oko članka, crvenoj liniji na sredini đona i ozbiljnom pristupu sportu.

1998-2008

Brend ulazi u drugi vek svog postojanja poštujući svoje nasleđe da na stvari gleda malo drugačije, da voli ljude koji žele da menjaju svet na bolje i da u suštini slavi duh pobune i originalnosti u košarci, Rock & Roll-u i na svim drugim mestima gde ga možete pronaći.

I to vam je to – za sad… Najbolje priče su one koje se ne završavaju – one kojima nastavljate da pridodajete stvari – i sve to dok se divite kreativnim, nesputanim, optimističnim, hrabrim načinima na koje se stvari razvijaju od onoga što su bile, do onoga što su sada, pa sve do onoga što će tek postati.